U nedjelju, 7. kolovoza u Varaždinu započeo je međunarodni volonterski kamp „YouthArt Špancir“ u organizaciji Udruge mladih V.U.K., Turističke zajednice Grada Varaždina te uz tehničku podršku Volonterskog centra Zagreb (VCZ).

U razdoblju od 7. do 29. kolovoza u Varaždinu boravi 10-ak volontera iz Španjolske, Rusije, Poljske, Ukrajine, Srbije i Turske, kojima su osigurana i tri službena voditelja, Varaždinac Ervin Gold, volonterka VCZ-a Dina Kuhar te volonterka VCZ-a na EVS programu iz Poljske Iza Konieczny.

Projekt su osmislile članice Udruge mladih V.U.K. Particija Gold i Zrinka Šajn te će u nadolazećim danima koordinirati programske aktivnosti i sadržaje osmišljene za volontere, dok je projekt održavanja kampa prijavljen na natječaj Varaždinske županije.

Volonteri kampa su smješteni u prostorima varaždinskog Centra za mlade, koje su za potrebe održavanja kampa ustupili Savjet mladih Grada Varaždina i udruga Gllugl nadležna za upravljanje zgradom. Međunarodnim će se volonterima kod aktivnosti pridružiti i nekoliko lokalnih volontera, kako bi im što više olakšali snalaženje u Varaždinu u nadolazeća tri tjedna.

Kamp je omogućila uspostava i nastavak uspješne suradnje s brojnim varaždinskim udrugama kao što su Odred izviđača Sirius, Udruga Medenjak, Rafting klub Matis, KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, Udruga Trash i Zajednica sportskih udruga grada Varaždina.

Osmišljeni program kampa podijeljen je na dva glavna dijela – promocija volonterstva, varaždinskih udruga i Centra za mlade grada Varaždina te pružanje sadržaja za mlade na festivalu Špancirfest.

Prvih će deset dana volonteri provesti sudjelujući u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima s ciljem međusobnog upoznavanja, uspostave grupne dinamike te učenja i istraživanja grada Varaždina i njegove okolice kao mjesta za život mladih s posebnim naglaskom na kvalitetu provođenja slobodnog vremena. U tom će dijelu programa volonteri imati dovoljno organiziranih aktivnosti i slobodnog vremena te će ih građani imati priliku viđati po gradu.

Drugi dio programa osmišljen je u suradnji s TZ Grada Varaždina, a za volontere znači nešto naporniji rad na realizaciji radionica koje su osmislili nakon provedene selekcije za sudjelovanje na kampu.

Tako će posjetitelji Špancirfesta imati priliku sudjelovati na nizu kreativnih radionica volontera iz inozemstva prijepodne u periodu od 10 do 13 te poslijepodne od 16 do 19 sati u šatoru u Školskoj ulici u Varaždinu.

Sudjelovanje i materijali za radionice su besplatni, a očekuje vas zabavno druženje, učenje novih kreativnih tehnika te stjecanje međunarodnih iskustava.

Više informacija možete pronaći na službenoj Facebook stranici međunarodnog volonterskog kampa „YouthArt Špancir“:
https://www.facebook.com/events/182870078792118/

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest