Varaždin, 21. kolovoza, 2016. – Špancirfest je, osim po glazbenom programu i performansima uličnih umjetnika, poznat i kao gradski festival koji se trudi potaknuti sve Varaždince i njihove goste da aktivno sudjeluju u njemu. Kako bi poboljšali kvalitetu urbanog života i doprinijeli izgledu javnih površina, svi zainteresirani mogu se prijaviti na jednu od radionica kojima je cilj učiniti ovaj grad još zanimljivijim.

Tijekom trajanja festivala Špancirfest održat će se radionica Mobilne interaktivne instalacije u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Studija dizajna i Turističke zajednice grada Varaždina. Od devet prijavljenih radova studenata prve godine preddiplomskog studija, nastalih tijekom dva semestra odabrana je jedna atraktivna instalacija od mobila različitih oblika i veličina koja će se na dnevnoj bazi postavljati u ulici Jurja Habdelića. Kroz radionicu koja će se održati u II. osnovnoj školi Varaždin, na adresi A. Cesarca 10, lokalno će se stanovništvo i posjetitelji Špancirfesta različitih uzrasta upoznati s osnovnim metodama dizajna kroz oblikovanje i izradu dijela mobila koji postaju integralni dio unaprijed projektirane instalacije. Od ponedjeljka 22. do petka, 26. kolovoza, dio studenata dizajna sudionika radionice i jedan voditelj radionice u suradnji s lokalnim stanovništvom i posjetiteljima dizajnira i izrađuje pet složenijih mobila većih dimenzija. Studenti dizajna s voditeljima dorađuju, sklapaju i montiraju unaprijed izrezane oblike krila kukaca te ih na dnevnoj bazi u Habdelićevu ulicu.

Ove godine ponovno se održava radionica Akupunktura grada čiji je cilj da se nizom malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljša kvalitetu urbanog života te zbliži lokalna zajednica. U ovogodišnjoj radionici koja će se održati od srijede 24. do subote 27. kolovoza, a namijenjena je studentima i stručnjacima iz raznih područja, traži se idejno rješenje za dvije poznate varaždinske lokacije – bunar na Korzu te parcela ispred Studentskog doma. Zadatak prijavljenih je preispitati različite mogućnosti uređenja i načina korištenja predmetnih lokacija pomoću kreativnog interpretiranja različitih stavova i mišljenja, dobivenih kroz razgovore s korisnicima i građanima, kao i diskusije između sudionika različitih struka.

Kulturno-zabavni ulični program Špancirfesta besplatan je za sve posjetitelje, dok je za koncerte potrebno kupiti ulaznicu. Pa se tako sedmodnevne ulaznice za Pan pozornicu mogu kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura. Cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na Croatia osiguranje pozornici je 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna. Programi na pozornici Kapucinski trg besplatni su za posjetitelje.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te na njihovoj službenoj internetskoj stranici www.eventim.hr kao i na službenoj stranici festivala www.spancirfest.com.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest