Otvaranjem izložaba u Galerijskom centru Varaždin počeo je MOP ŠPANCIRFEST Multimedia festival u sklopu kojeg će se do subote 28. svibnja održati niz predavanja i radionica s područja digitalne kulture i multimedije, kao i programi elektronske glazbe te interaktivni 3D maping na gradskoj vijećnici.

U Galerijskom je centru Varaždin otvaranjem izložbe Daria Belića Where is the beginning of our private space? te izložaba dizajnerskih radova studenata UNIN-a i fotografija selektiranih u sklopu UNIN Mediapitcha započeo MOP ŠPANCIRFEST Multimedia festival. Korištenjem nezaštićene i lako dostupne IP kamere Dario Belić snima ljude i situacije u njihovom privatnom prostoru.  Iza kamere su pojedinci koji žive svoje živote i uopće ne shvaćaju da ih netko promatra i snima. U Galerijskom centru Varaždin izložene su i fotografije selektirane u sklopu festivalskog natječaja za studentsku fotografiju, a na temu sloboda fotografije. Slobodu doživljavamo kao brisanje granica, a često i kao krajnji cilj ljudskog djelovanja. Idealiziranje pojma slobode odvlači nam pažnju od njezine stvarnosti: u slobodi preuzimamo odgovornost nad svojim postupcima te dajemo sve od sebe jer se jedino kroz nju možemo u potpunosti dokazati. No, čak i u slobodi moramo imati kontrolu, u suprotnom dolazi do kaosa. Sloboda fotografije obuhvaća puno šire područje od odabira samog motiva – ona daje prostora za promišljanje kadra, odabir tehnike, odabir i način korištenja fotografske opreme, kao i cjelokupne izvedbe našeg krajnjeg proizvoda. Sloboda u potpunosti omogućuje kreativnost, istovremeno objedinjujući sve sposobnosti fotografa u samo jednom njegovom djelu. Na Odjelu za Medijski dizajn Sveučilišta Sjever, Koprivnica, izvodi se preddiplomski umjetnički sveučilišni studij Medijski dizajn. Studij omogućava studentima studiranje predmeta usko povezanih sa suvremenim medijskim dizajnom, medijskom industrijom te okruženjem u kojem medijski dizajner djeluje. Među glavnim ciljevima ovog programa su poticanje inovativnosti i otvorenosti studenata prema suvremenim umjetničkim i znanstvenim spoznajama te kreativnosti. Na izložbi su izloženi radovi studenata grafičkog dizajna, animirane grafike, scenografije, fotografije i web dizajna. Radovi su nastali pod mentorstvom Igora Kuduza, Andra Giunia, Nike Mihaljevića, Simona Bogojevića Naratha, Ive-Matije Bitange, Dubravka Kuhte, Maria Tomiše, Maria Periše, Tonija Franovića i Wintona Afrića.

Tijekom festivala u varaždinskom HNK-u održat će se trinaest predavanja koja obuhvaćaju oblikovanje digitalnih medija, a u palači Herzer šest radionica s tematikom digitalnih tehnologija i principa njihovog korištenja u stvarnom radnom okruženju. Festival po prvi puta uvodi sadržaje za djecu osnovnoškolskog uzrasta te će se u subotu 28. svibnja u Šetalištu Vatroslava Jagića održati  kreativna radionica uvoda u dizajn. U sklopu programa City&Party u petak 27. svibnja i u subotu 28. svibnja u Sceni&Baru Zvonimir Rogoz i kafićima Lavra, My Way, Elephant, Mea Culpa i Aquamarin održat će se party program u kojem će između ostalog sudjelovati Chui te Chew the Fat! Croatia. Festival je ove godine izašao i na otvorene prostore te će na gradskoj vijećnici Ivan Lušičić Liik izvesti interaktivni 3D maping ORNAMENT III. Sva događanja na MOP ŠPANCIRFEST Multimedia festivalu su besplatna. Program i ostale informacije o MOP ŠPANCIRFEST Multimedia festivalu možete pronaći ovdje

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest