Nakon što se prošle godine održala prva Akupunktura grada u kojoj se pokušalo naći idejno rješenje za sada bivše parkiralište u Habdelićevoj ulici, na ovogodišnjoj radionici koja se održava u prostorijama Druge osnovne škole će se pokušati učiniti isto s prostorima na Trgu Kralja Tomislava (bivši bunar na Korzu) te prostor ispred Studenstskog doma na križanju Merlićeve ulice i ulice Petra Krešimira IV.

Uspjeh prošlogodišnje radionice se može ugledati u tome da je nakon same radionice Grad Varaždin uvidio potrebu rješenja prostora u Habdelićevoj ulici te je raspisao arhitektonsko-urbanistički natječaj na koji se prijavilo 38 radova. Na taj način radionica je bila medijator između potrebe i rješenja – izjavila je voditeljica projekta dr. Kristina Careva.

Osim voditeljice Careve, radionicu će voditi mentori dr. Goran Andlar (Agronomski fakultet) stručnjak za krajobraznu arhitekturu,  dr. Rene Lisac (Arhitektonski fakultet) ugledni arhitekt i član brojnih strukovnih udruženja te Mojca Smode Cvitanović asistentica s Arhitektonskog fakulteta. Kao i što je bio slučaj prošle godine, radionica će trajati četiri dana od 24. kolovoza do 27. kolovoza, a prvi dio radionice održao se već u srijedu, 24. kolovoza.

Danas smo počeli sa fokus grupom koja je poslužila kako bi se svim sudionici zajedno s mentorima upoznali genezom prostora i sa problemom prostora i sa idejama koje su dosada bile, a koje se možda nisu realizirale. Nakon toga bi trebali vrlo fokusirano kroz sljedeća tri dana doći do nekakvih prijedloga koji će poslužiti kao skice i koja nisu idejna rješenja ili arhitektonski projekti već su posljedica interdisciplinarog diskursa i pokušavaju odgovoriti što bi moglo biti tamo – navela je Careva.

Rad će se na ovoj radionici izvesti u interdiscipliniranim timovima te skupinama od oko pet osoba različitih struka, a pod vodstvom mentora svaka će grupa morati osmisliti nove scenarije korištenja prostora. Voditelji radionice se nadaju da bi ovogodišnje izdanje Akupunkture moglo dovesti do ozbiljnijeg rješenja prostora.

Nadam se da će biti jednako dobro ako ne i bolje od prošle godine, a mislim da može. Ključno u ovome svemu je izuzetno dobra suradnja i s Turističkom zajednicom i Gradom Varaždinom koji na ovaj način problematizira neke prostore u gradu. Bez tog poziva i suradnje ne bi mogli funkcionirati – zaključila je Careva.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest